Skip to content

26/4/2019
tot
02/05/2019

IMG_7828 (Middel)

Ons eerste buitenlandse trip was meteen een schot in de roos: 37 deelnemers konden meegenieten van dit prachtige land en zijn mytische sfeer. Schotland heeft dan ook alles te bieden wat een autoliefhebber wenst. Heerlijke verlaten kronkellende wegen, ongeziene verzichten, desolate landschappen en mysterieuze historische plekken. Schotland neemt je mee op een reis die je voor de rest van je leven zal bijblijven. Epic tours neemt je mee op sleeptouw! Opnieuw eigen blijven aan onze peilers, zorgden we dat de deelnemers een niet te vergeten reis meemaakten. Niet enkel de wegen spraken tot de verbeelding, maar ook de hotels, de stops en de zorg die we aan de man legden om hen vijf top dagen te laten beleven. Aan het eind keer je zorgeloos en met een voldaan gevoel huiswaarts.

Reisverslag

Start @ Trump Turnberry waar we in alle luxe konden wegdromen van the Isle of Arran, gezellig konden vertoeven bij de bar en voor het eerst de overheerlijke whiskeys mochten proeven. Iets dat ons de ganse reis zal bijblijven.

Dag 1: Waar we een halve dag rondtoerden (jawel, in de gietende regen) van de kuststreek van Ayr tot in Galloway forest park, terug naar Girvan om dan te finishen aan de Vuurtoren van Turnberry met zicht op het dromerige eiland Aisla Craig. Dit om het linksrijden onder de knie te krijgen en dat heerlijke (verdoemde) roadbook gewoon te worden. Onze stalen rossen stonden te blinken aan de fontein bij het vertrek en kwamen vuil, maar voldaan terug op de parking te staan. Die frisse Amerikaanse Budweisser smaakte heerlijk en de avond kon niet meer stuk. Na een privaat diner in de Crystal ballroom, met zicht op de zonsondergang, konden we met een voldaan gevoel slapen met de vraag wat ons morgen ons brengen… .

Dag 2: Trump Turnberry – Isle of Eriska:
De regen laten we achterwege, de zon doet de hemel openklaren en de cabrio’s die mee zijn kunnen wonder boven wonder hun kap openen. Na kort wat snelwegen mee te pikken kwamen we toe aan de kustlijn van de Firth of Clyde. Genoeg met die grote drukke wegen. Op naar onze eerste bergpas door Clyde Muirsheil park. Krokkelen maar en hopen dat er geen tegenligger komt en dat we veilig en wel op die eerste ferry toekomen. Tijd voor een fris glas champagne (thanks to Louise Brison) – link naar website. We voelen dat we in de Highlands toekomen! De eerste zonnestralen komen ons tegemoet wanneer we de volgende, nu nog stijlere, bergpas aansnijden. Wat een natuur, wat een weidse verzichten en ooh wat hebben die Schotten lef om hier elke dag rond te rijden (razen). Plots zicht op een Loch (naam van een meer in het Schots), een oude overzet met aan de oever 1 wit huis. Daar pronkt ons restaurant Otterferry met op het menu verse oesters en geurende mosseltjes. Typerend voor dit land: in the middle of nowhere is hier niet misplaatst. Op naar de volgende stop, tijd voor een koffietje en opnieuw overweldigende verzichten aan Rest and Be Thankful Commemorative Stone. Dit middelpunt van 360 graden aan Schotland is verbluffend. Hiervoor kom je naar dit dorre verlaten land. Nog even een artisanale zalmrokerij meepikken en een highlanders safari en naar ons hotel: Isle of Eriska op ons “privé”-eiland. Nog vergeten te vermelden: ‘s avonds een diner met sterallures. James, where is that cheese trolley?

Dag 3: Isle of Eriska tot Muckrach Country hotel
Nog aan het genieten van wat de rit ons gisteren bracht, vertrekken we vandaag voor de langste rit van de reis. Na even aan de voet van Glencoe dag te zeggen, trekken we via de ferry van Corran naar de eeuwige roadtrip wegen. De wegen waar Daniel Craig met de DB5 in Skyfall door Schotland scheurt. Op naar dat kleine oh zo gezellige pittoreske witte hotelletje. Wat een rust en service vinden we terug in Killcamb Lodge. Konden we hier maar blijven hangen in die heerlijke doorgezakte vintage fauteuils, uitkijkend op het loch. Maar de drang om dit land en regio verder te ontdekken is te groot. We vertrekken voldaan en tevreden door de bossen van Ariundle (gekend van de Lord of the Rings-films) naar Glenfinnan waar de bakermat van de Schotse geschiedenis ligt. Even nog te voet de heuvel op om de treinviaduct te zien uit de films van Harry Potter en dan naar de Neptune’s Staircase. Na een stukje taart aan Loch Ness trekken we over het oude geitenpad, Carn na h-Innseag, tot aan het hotel waar een gin en tonic ons opwarmt voor een heerlijke avond met wild op de menu.

Dag 4: Muckrach tot Dunalastair Suites Hotel

We starten opnieuw met de zon aan de hemel. Is dit het typische Schotse weer or are we just lucky? Op naar de dag waar iedereen zit op te wachten: de onversneden bergpassen van Ballater en Braemer. Eerst nog eens passeren aan de plaatselijke jachtgronden waar een immense populatie van fazanten en ander klein wild het ons moeilijk maakt om onze weg te vervolgen. Een pitstop aan de oudste pub van Schotland en enkele whiskey distilleerderijen om er dan aan te beginnen. Een streling voor het oog. Onze route trekt door het Cairgorms park waar we met steigen en dalen toekomen op onze lunchplaats: de Rothesay Rooms waar alle winsten worden overgedragen aan goede doelen. Nog even langs het kasteel (Balmoral Castle) van de Queen om dan de klim in te zetten naar de top van Braemer. Op de top ligt het skistation er verlaten bij. We worden stil van wat er rond ons te zien is. Dit desolate maar prachtige landschap is uniek in de wereld. Iedereen staat te popelen om hun wagen te starten en de daling in te zetten. Bocht na bocht, haarspeld na haarspeld horen we de motoren ronken en zich in hun versnelling slaan. Dit moet één van de mooiste afdalingen zijn die er bestaan. We blazen even uit met de nodige sweets by Crevin aan Blair Castle om het laaste stukje door te rijden tot aan het hotel. En jawel, de pipper staat ons op te wachten. Let make this our home for tonight: een Scottish evening event waar zelfs de mannen een rok (lees ‘kilt’) dragen.

Dag 5: Dunalastair naar Edinburgh
Vandaag wat later starten, want de avond bracht ons veel amicaal plezier. Haggis en whiskey zal ons nooit meer ongekend in de oren klinken of laat ons zeggen in de maag. We starten in de mist over het water. Dit maakt deze plaats nog meer mythisch, nog mooier. Zeker als we de verlaten wegen rond Loch Rannoch oprijden en ons in een aflevering van Outlander wanen. Op naar Queens view waar we even uitblazen en genieten van het zicht en de wegen waar we juist doorheen snorden. We rijden langs Pitlochry richting Drummond Castle en zijn prachtige Engelse tuinen. Zien we daar in de verte wat reetjes?
Op naar het legendarische Gleneagles hotel waar een typische high tea ons staat op te wachten en dit in de bekende GlenDevon zaal. Nog wat typische kleine baantjes doen om het af te leren om dan door te rijden naar Edinburgh. We sluiten onze reis af met een ronde op de Queen’s Drive en het afleggen van de Royal Mile (dan wel nog in file) tot aan het hotel. We moeten beseffen dat we het verkeer niet meer gewoon waren na al die tijd. We sluiten af met een diner op the Royal Yacht Britannia waar we door de excellente service ons even zelf royalty voelen.

We hopen jullie een memorabele reis te hebben aangeboden die voor lange tijd in jullie geheugen zal gegrift staan. Iedereen die geïnteresseerd is om in groep of individueel deze epische tour te ondernemen, mag altijd contact opnemen met Epic Tours. Deze toer kan aangepast worden op maat.

Epic Tours streeft er naar hun deelnemers een ongelooflijke ervaring te bieden en dit met uw favoriete bolide in een luxueus en uniek kader. Wij geven mee dat wij geen reisorganisatie zijn, maar een event organiseren. Annulaties zijn m.a.w. niet mogelijk na betaling (wel te bespreken, na overleg).

Back To Top